2013/01/18

Oracle Real Application Testing-1

Oracle Real Application Testing işlemi,ana bilgisayardaki iş yükümüzü alarak test ortamında ki veritabanımızda test etmek istediğimiz özelliği ekleyerek tekrar çalıştırılmasıdır.Örnek verecek olursak;işletim sistemi yükseltmek,veritabanı versiyonunu yükseltmek,veritabanım da rac mimarisini kurarsam performansı nasıl değişir vb. işlemler.Burada test ortamımızın ana veritabanımızla oldukça benzer olması gerekmektedir.Şimdi ise Oracle Real Application Testing işlemini nasıl tanımlıyor ona bakalım.
   *Günümüzde bilişim altyapısının yeni teknolojilerle güncellenmesi kaçınılmaz olduğu gibi bu değişiklikler birçok riski de beraberinde getirmektedir. Oracle Real Application Testing, yeni teknolojilerin uygulanması sırasında doğabilecek riskleri ortadan kaldırmaktadır. Oracle Real Application Testing, değişikliklerin etkilerinin gerçek iş yükü altında test edilebilmesini ve ortaya çıkabilecek sorunların önceden tespit edilerek önlem alınabilmesini sağlamaktadır. Böylelikle yeni sistemdeki gerekli düzeltmeler sistem devreye alınmadan yapılabilmektedir.
Bu yazımda Oracle Enterprise Manager 12c kullanarak real application testing işlemini anlatmaya çalıştım. Real application testing işlemini 3 bölümde inceleyebiliriz.Bunlar:

  • Capture Workload
  • Preprocess Workload
  • Replay Workload
Şimdi ise adım adım inceleyelim.Öncelikli olarak fiziksel bir alan tahsis etmeliyiz.Bunun için bir dizin oluşturalım;
  • mkdir -p /u01/app/dbrat1
Daha sonra ki adım directory oluşturmak;
  • SQL> create directory erdogandir as '/u01/app/dbrat1';
Oracle Enterprise Manager 12c giriş yapalım ve Database Replay seçelim
Burada database instance seçelim
Gerçek bir ortama sahip olmadığım için repository database kullanıcam
DBA rolüne sahip kullanıcıyla login olalım

   Capture Workload,Preprocess Workload ve Replay Workload sayfasına geldik.Burada öncelikli olarak Capture Workload seçelim.Ve veritabanımızın yükünü alalım.

İş yükü görevlerini seçelim.
Burada veritabanımızı restart etmek işteyip istemediğimizi soruyor.Sebebi var olan bütün transcationlar sonlanmış olacak ve daha doğru bir iş yükü alıcaz.Ben yeni başlattığım için veritabanını hayır diyerek devam ediyorum.
Yukarıda oluşturduğumuz directory vermelim.


Son aşamaya geldik submit tıklayarak iş yükümüzü alalım.

Stop Capture diyerek iş yükünü iştediğimiz zaman sonlandıra biliriz.
AWR report alalım.
Stop dedik ve belli miktarda iş yükümüzü aldık.
Artık belli bir iş yükü aldık.Ve oluşturduğumuz dizindeki dosyaları test makinamıza kopyalayalım.Preprocess aşamasına geçelim.Bu ekran görüntüsünde Preprocess Workload seçelim.
Kendi sistemime göre aynı ortamda real application işlemini çalıştırdığım için burada "use an existing workload directory on this host" seçeneğiyle devam edicem.

Aynı directory mi seçeceğim.
İşletim sistemi bilğilerimizi girelim.
Son olarak submit butonuna tıklayarak preprocess işlemini tamamlayalım.Bu işlem aldığınız iş yükünü süresi kadar sürecektir.
Ve artık Replay Database aşamasına geçebiliriz. Replay Database ikinci bir yazı olarak yazacağım.İyi okurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder