2013/08/21

Oracle Data İntegrator Arayüz-3

Bu yazımda oracle data integrator arayüzün de neler var neler yapılabilir gibi konuları uygulamalı olarak anlatmaya çalışacağım. Genel bir anlatımla odi de DESIGNER,OPERATOR ve TOPOLOGY kısımları vardır.Bunlar ne işe yarar diyecek olursak;

  • DESIGNER : Bu kısımda proje oluşturma ve yönetme,daha öncede oluşturduğumuz projeyi import/export işlemleri yapabiliriz. Knowledge Modules'lerimizi burada ekleriz.
  • OPERATOR : Operatör yardımıyla çalıştırmış olduğumuz interface,packages,procedure gibi bölümleri takip edebilir ve hangi aşamada olduklarını öğrenebiliriz.
  • TOPOLOGY : Oracle data integrator'un en önemli kısımlarından birisi bu bölüm diyebiliriz.Burada işlemlerimizi hangi veritabanından alıp hangi veritabanına atacağımıza karar verdiğimiz yerdir. Örnek: MS SQL veritabanından Oracle veritabanına migration işlemi yapmak istiyorsak burada bu iki veritabanını da tanımlamamız gerekir.
Şimdi adım adım bir proje nasıl oluşturulur,neler yapılması gerekir hangi aşamalardan geçmemiz gerektiğini  resimlerle anlatalım.

Topology kısmında fiziksel architecture bölümünde hangi veritabanında işlem yapmak istiyorsak onu seçmeliyiz. 

Oracle veritabanında örnek geliştireceğim için Oracle'ın üzerine gelip sağ click dediğimizde New Data Server karşımıza çıkacaktır.

Burada bir isim verelim ve hangi user bağlantı sağlayacak isek onun bilgilerini girelim.
Aynı sayfada JDBC kısmında bağlantı sağlayacağımız veritabanı bilğilerini girelim.
Sol köşede Test Connection kısmında bilgilerimizin doğru olduğundan emin olalım.
Bilgilerimiz doğru ise Oracle altında HR adında bir schema'mız oluşması gerekir.Bu schema'mızın üzerine gelip sağ click ile new physical schema seçelim ve devam edelim.
Hangi schema da işlem yapacaksak onun adını girelim.
Böylelikle fiziksel architecture oluşturmuş olduk. Oracle data integrator da fıziksel schema ile logical schema birbiriyle bağlantı sağlamak zorundadırlar. Bu bağlantıyı sağlayan ise CONTEXT kısmıdır. ODI de default olarak GLOBAL adında context geliyor işlem yaparken bir tane context olması işleminizi kolaylıkla yapmanızı sağlayacaktır. İsteğe bağlı olarak da yeni bir contex oluşturabilirsiniz. Yine sağ click ile new context deyip oluşturabilirsiniz.
Her fiziksel schemanın bir tane logical scheması olmak zorundadır. Logical Architecture kısmından logical schema'mızı oluşturalım. Burada fızıksel schemamız Oracle ise logical schema'mızda Oracle olmak zorundadır.
Oracle üzerinde sağ click yaparak new logical schema diyelim ve devam edelim.
Burada context ve fiziksel shcema'mızı verelim ve kayıt edip devam edelim.
Artık Topology kısmında işlemlerimizi tamamladık. Bu aşamadan sonra designer kısmında model'imizi oluşturalım. Model kısmında sağ click ile new model diyelim.
Model adımızı,technology adımızı ,logical schema'mızı seçelim. Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta hangi target veritabanınıza migration yapacaksanız ona ait log_schemayı seçmelisiniz.
Bu resim hangi objelerimiz migration yapmak istiyorsak onu seçmeliyiz.
Gelen objelerimizi reverse engineer yapıyoruz.
Artık proje oluşturma aşamamıza gelelim.Şekildeki gibi new project diyelim.
Proje adımızı belirleyelim ve kayıt edelim.
Oracle data integrator da en önemli kısım knowlege modül belirlemek.Siz hangi veritabanından migration yapmak istiyorsanız ona göre knowledge modül belirlenir. Knowlodge modül de sağ click diyerek ilerleyelim.Ben uygulamam da LKM olarak SQL TO SQL kullanıcam,IKM olarak ise SQL to control apend yeterli olacaktır.
Kayıt etmek isterseniz kaydedebilirsiniz.Kapat diyerek ilerleyelim.
Artık İnterface oluşturma kısmına geldik. First Folder altında interface kısmında sağ clik ile ilerleyelim ve bir isim verelim.
Mapping kısmına geçelim ve source veritabanımız dan(yani kaynak olan veritabanımız dan) modelimizi seçelim ve sürükle bırak yöntemi ile source kısmımıza bırakalım. Add to  Target diyelim ve kaynağımızı target veritabanımıza aktaralım. (yani veri transfer edeceğimiz kısım) 
Quik-edit kısmında kolon isimlerimizi,data type'lerimizi uzunluklarını değiştirebiliriz. Bu değişiklik veri transfer edeceğimiz yerde etkili olur.
Flow kısmında şekildeki ekran görüntüsünü aldığımız takdirde işlemlerimiz başarıyla gerçekleşmiş demektir. Burada IKM üzerinde işlemler yapabiliriz. FLOW-CONTROL false olmalı create-target ise true olmalıdır. Bu işlemleri de gerçekleştirdik den sonra yaptığımız interface çalıştırabiliriz.
Son aşamada ise Operatör kısmından işlemimizin başarıyla gerçekleştiğini kontrol edelim. Burada hata aldığınız takdirde hata mesajını bulabilirsiniz. İşlem tamamlandık dan sonra hangi schemaya yüklediyseniz oraya gidip tekrar reverse-engineer yapmalısınız böylelikle işlem target tarafına yansıyacaktır.
İyi Çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder