2013/08/19

Oracle Data integrator Kurulumu ve Arayüz-1

Uzun bir aradan sonra yazı yazmaya tekrar başlama fırsatı buldum ve bu fırsatı hemen değerlendirmek istedim.Konu başlığından anlaşılacağı gibi Oracle data Integrator yani veri ambarı konusunda birkaç yaz yazmayı düşünüyorum.Bunun ilk aşaması  kurulum,diğer aşamalar ise uygulamalı örneklerden ibaret olacatır.
Migration işlemi yani veri taşıma işlemi yapmak isteniyorsa bu işlemleri gerçekleştirebilen araçlardan bir tanesi oracle data integratordur. Oracle'ın veri transferi konusunda kararlı ürünlerinden bir tanesidir. Oracle neler yapılabilir diye sorulacak olursa;
  • Manipüle etmek ; Veriyi transfer etmeden önce source kısmında değişiklikler yapmamıza izin verir.Bunu biraz daha açıcak olursak filtreleme,joinleme,tek kayıt fonksiyonlerı gibi bir çok sql cümleciği kullanmamıza izin verir.
  • Migration ; Manipüle ettiğimiz işlemleri target database aktardığımız kısımdır.  
Oracle data integrator manipüle ve migration işlemlerini knowledge modüller sayasinde gerçekleştirir. Aslında odi'nin herşeyi knowledge modüller diyebiliriz. Knowledge modüllerinizi oluşturmuş olduğunuz projenin alt segmelerinden ulaşabilirsiniz. Proje kısmında önemli noktalardan birisi de First Folder altında Interface kısmıdır. Migration ve manipüle işlemlerimizi Interface'ler gerçekleştirerek oluştururuz. Odi de 6 tane knowledge modül vardır.Bunları sıralayacak olursak;    
  •  Reverse-Engineering(RKM); Yapılan işlemin target database'mizde aktarılmasını ve geçerliliğini sağlar.
  •  Loading(LKM); Source veritabanımızdan verinin loading yani okunma işlemini gerçekleştirir.
  •  Check(CKM); Gelen verinin doğruluğunu konturol eder.
  •  Integration(IKM); Target database'imize verinin aktarılmasını sağlar.
  •  Journalization(JKM) ; IKM'nin yapacağı iş yükünü azaltır.
  •  Services(SKM) ; Web serviceslerin çağrılmasını sağlar.
Odi den biraz bahsettikden sonra kurulum aşamasına geçebiliriz.Kurulum yapabilmek için sisteminizde java jdk kurulu olması gerekmektedir. Kurulum başladığında sizden jdk'nın kurulu olduğu dizinin yolunu isteyebilir.
Oracle data integrator java programlama dili ile yazılmış bir uygulamadır ve performans açısından Ram'iniz ne kadar iyi ise o kadar daha iyi performans alabilirsiniz. Oracle data integrator' u aşağıda belirtilen url adresinden indirelim;
İndirmiş olduğumuz zip dosyalarını ikisini birden extract edelim ve aşağıdaki gibi arayüz karşımıza çıkacaktır.
İleri Butonu ile ilerliyelim.
Skip Software Updates seçeneğini seçelim ve ileri butonu ile ilerliyelim.

Bu kısımda kurmak istediğimiz bölümleri seçelim.Biz bu bölümde sadece odi stüdyo kurucaz isteğe bağlı agent da kurulabilir.

Sistem konturollerini geçtik den sonra ileri butonu ile ilerleyelim.
Oracle data integrator'ı kuracağımız dizinin yolunu seçelim.
Oracle data integrator Repositories üzerinde çalışmaktadır.Bunun içinde burada bizlere Repositories configuration edeyim mi diye soruyor bu aşamayı skip repositories configuration seçerek geçelim biz repositories kısmını arayüz kuruldukdan sonra manuel olarak yapıcaz.
İleri butonu ile ilerleyelim.
Kuruluma geçebiliriz.
Kurulum işleminin bitmesini bekliyelim.
Kurulum tamamlandıkdan sonra ileri butonu ile ilerleyelim.
Böylelikle Oracle data integrator kurulumu gerçekleştirmiş olduk.
İyi Çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder