2012/12/18

Oracle startup-shutdown


    Oracle’in açılması 3 aşamada gerçekleşir.ilk önce veritabanı ile ilişkili instance çalıştırılır.2.olarak açılan bu instance veritabanı ile ilişkilendirilir.Son olarak da veritabanı kullanıcıların kullanımına açılır.Bunu biraz daha açıklıcak olursak şöyle devam edelim;
1-)Nomount olması,
2-)Mount olması,
3-)Open olması,
Veritabanı nomount olması için pfile ve spfile denilen parameter file’lerine ihtiyaç duyar.Oracle'la alakalı herşey bu parameter file larda bulunur.Bu parameter file yeri de şöyle ğösterilebilir.
  •     Oracle_home/dbs/spfile{oracle_ SID}.ora yani spfileDB11G.ora

   Oracle farklı aşamalarda açmak için aşagıdaki komutlar kullanılır.
1-)startup nomount;
      Sadece instance mod da kaldırılır.Database ulaşılamaz ama instance ulaşılabilir.
  •         desc V$instance;

     Eğer nomount yaptıysak database  mount yapabilmek için;
  •         alter database mount; yapılmalıdır.

Böylelikle mount mod-a geçer ve bu aşamadan sonra archivelog yaptikdan sonar open yazıp database kaldirabiliriz.
  •       alter database archivelog;(veri kaybini en azda tutar)
  •       alter database open;

2-)startup mount;
  Startup mount yapınca nomount daki tüm evreleri geçmiş olacak eğer istiyorsak bu aşamadan sonarda archivelog yapıp database kaldırabiliriz.
3-)startup open;
      Buraya kadar oracle’in açılmasında bahsettik şimdi ise oracle’in kapatılmasından bahsedelim.Oracle’in kapatilmasi 4 farklı komut kullanabiliriz.

1-)shutdown normal yada shutdown;
    Oracle ‘a baglı tüm kullanıcıların bağlantılarını kesmesi beklenir.Bu sırada yeni kullanıcıların bağlanmasına izin verilmez normal bir şekilde kapatılır.
2-)shutdown immediate;
    Tüm kullanıcıların bağlantısı kesilir.Bu sırada yeni kullanıcı bağlantısına izin verilmez.Commit işlemi yapılmamiş kayıtlar geri alınır.Sonra veritabanı kapatılır.
3-)shutdown transactional;
  Kullanıcının son işlerini commit yada rollback işlerini tamamlamasi beklenir.Yeni kullanıcılara yada yeni işlere izin verilmez.İşler tamamlanıncada veritabanı kapatılır.Bu komut normal ve immediate arasında düşünülebilir.
4-)shutdown abort;
  Tüm işleri sonlandırır.Kullanıcı baglantıları keser ve hemen veritabanı kapatılır.Bu şekilde kapanma zorunlu olmadığı sürece yapılmamalıdır.Oracle’in tekrar açılma kurtarma(recovery) işlemi yapılması gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder