2012/12/28

Oracle Arka plan işlemleri

Oracle 11g instance başlatıldığı andan  kapatılana kadar arka planda çalışmakta olanbir takım process'ler vardır.Oracle veritabanının işlevleri yerine getirmesini sağlamaktadır.Genel olarak bakıldığında arka plan işlemleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Process Monitor işlemi (PMON)
  • System Monitor işlemi  (SMON)
  • Database Writer işlemi (DBWN)
  • Log Writer işlemi (LGWR)
  • Checkpoint işlemi (CKPT)
  • Managebility Monitor işlemi (MMON)
  • Memory Manager işlemi (MMAN)
  • Archiver işlemi (ARCN)

Arka planda çalışmakta olan işlemleri listelemek için şu sorguyu yazalım.
    *SQL>  SELECT PROGRAM FROM V$PROCESS ORDER BY PROGRAM;
1-)Process Monitor işlemi (PMON)
Process monitörün görevi başarısız olan göçen kullanıcı processlerini temizlemek ve bu processlerin kullanıldığı kaynakları serbest bırakmaktır.Yani PMON,tüm kullanıcı oturumlarını belirli aralıklarla denetler ve askıda kalan bir oturum tespit ederse,oturuma ait server process'i sonlandırır.Eğer kullanıcı dml komutlarıyla  sorgular yazmış ve commit  ile kaydetmemiş ise otomatik olarak rollback işlemi gerçekleşir. PMON veritabanın da bozuk yada eksik veri bulunmasına izin vermeyecektir.
2-)System Monitor işlemi (SMON)
 Oracle 11g veritabanı başlatılırken SMON process'i devreye girecektir.Yani SMON, veritabanının NOMOUNT moddan open modunda tam açılana kadar gerçekleştirilmesi gereken denetim işlerini SMON gerçekleştirir.Bunlar nelerdir diyecek olursak; controlfile denetimi,datafile denetimi,redo log dosyaların konumları gibi. SMON process'i instance'in göçmesi durumunda instance tekrar çalıştırılınca online redo log dosyalarını kullanarak kurtarma işlemi gerçekleştirir. SMON veritabanında parçalanmış boş alanları birleştirir ve sıralama işlemi için kullanılan alanı yönetir.
3-)Database Writer işlemi (DBWN)
Database buffer cache deki değişikliğe uğramış blokları datafile'lara yazar. Oracle instance çalıştırıldığından varsayılan olarak sadece DBWn process'i çalıştırılır.Çok kullanıcı ortamlarda DBW process’i çalıştırmak mümkündür.Oracle init.ora dosyasında yer alan DB_WRİTER_PROCESSES parametresi kaç tane ek DBW procesini çalıştıracağını belirler.
NOT:Datafile'lara yazma işlemi ilgili commit işleminden bağımsızdır.Yani commit işlemi çalıştırıldığında datafilere yazma işlemi gerçekleştirilmez DBW proceslerinin değişiklik yapılan blokları veri dosyasına yazması için gerekli durumların oluşması gerekir. DBW processinin değişiklikleri datafilere yazma işlemi başlatan durumların bir kısmı;
    *Sunucu procesleri database buffer cache'i araştırdıkdan sonra boş alan bulunamaz ise,
    *Zaman aşımı yada checkpoint oluşur ise,
    *Bir tablespace offline yada salt-okunur ise,
    *Bir tablo düşürülür yada tablo üzerinde truncate işlemi çalıştırılır ise,
    *Bir tablespace backup moduna getirilirse.
  
4-)Log Writer işlemi (LGWR)
Log writer process'i veritabanının log buffer alanında yer alan verilerin disk üzerindeki redo log dosyalarına yazılmasından sorumludur. LGWR processinin delta verilerini disk üzerine kaydettiği fiziksel dosyalar redo log olarak adlandırılırlar. Log writer aşağıdaki durumlarla ilgili yazma işlemi başlatır.
    *Commit işlemi çalıştırılırsa,
    *Redo log cache'in 1/3 dolu ise,
    *DBW procesi datafilere yazma işlemi başlatılırsa,
    *Her 3 sn de,
    *1 mb redo log kaydı oluşmuş ise.
   
5-)Checkpoint işlemi (CKPT)
Checkpoint process'i instance arızası durumunda instance kurtarma süresi azaltmak için yardımcı olur.Checkpoint bir olaydır.Checkpoint olayı gerçekleştiği zaman veritabanı ön belleği datafile'lere yazılır.Control ve datafile dosyaları başlıkları güncellenir.
NOT:Checkpoint olayının çok sık aralıklarla meydana gelmesi durumunda sürekli olarak diskteki dosyalar güncellendiğinden sistemde yavaşlama olabilir.Eğer checkpoint olayı çok az aralıklarla meydana geliyor ise bu durumda instance arızasında kurtarma işlemi oldukça fazla zaman alabilir.
6-)Memory Manager işlemi (MMAN)
Tüm bellek yönetimi görevlerini yürütmekle yükümlü olan oracle arka plan işlemi,MMAN olarak adlandırılır.MMAN işlemi aynı zamanda oracle için ayrılan fakat kullanılmayan RAM belleğini işletim sisteminin kullanabilmesi için iade edile bilme yeteneğine sahiptir.
7-)Managebility Monitor işlemi (MMON)
MMON arka plan işlemi oracle veritabanının arka olanda yürütmesi gereken bakım ve izleme görevlerini gerçekleştirilmesinden sorumlu olan yapıdır.MMON işleminin görevi SGA bellek alanında bulunan kullanılan ve bakıma yönelik bu istatiksel bilgileri her saat başında veritabanına yazmaktadır.Bu bilgiler data dictionary bölgesine yazılırlar ve bu şekilde kalıcı hale gelirler.
8-)Archiver işlemi (ARCn)
Bu process oracle archivelog modunda çalıştırıldığı zaman online redo log dosyalarının üzerine tekrar yazılmadan önce başka bir yere kopyalanarak yedeklenmesi sağlanır. Veritabanının göçmesi durumunda bu dosyalar kullanılarak veriler kurtarılır.Redo log dosyalarının arşivlenerek yedeklenmesi görev ve sorumluluğu ARCn işlemine aittir.

İyi Okurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder