2012/12/25

Oracle Mantıksal Yapısı

Oracle veritabanını yönetebilmek için mantıksal olarak daha küçük parçalara ayırır.Mantıksal kısmı dört bölümde inceleyebiliriz.

  • Tablespace
  • Segment
  • Extent
  • Oracle bloklar




Resimdeki sıralamadan da anlaşılayacığı gibi bloklar extentleri,extentler segmentleri,segmentlerde tablespace'leri oluşturur.

1-)Oracle Bloklar;
Oracle da veriler en düşük seviye "data blok" da tutulur.Disk üzerinde bir data blok byte olarak belli bir alanı işgal eder. Bu alan DB_BLOCK_SİZE parametresi ile belirlenir.Bu değer veritabanı oluşturdukdan sonra degiştirilemez.Yazma okuma işlemi blok bazsında gerçekleşir.
2-)Extentler;
Extentler Oracle'da kullanılan ikinci seviyedeki mantıksal gruplamadır.Ardışık blokların bir araya gelmesiyle oluşur.
3-)Segmentler;
Bir yada daha fazla extentin bir araya gelmesiyle oluşurlar.Bu extentlerin ardışık olmaları gerekmez. Segmentler tabloları,indexleri vb. oluşturan mantıksal yapılardır.Oracle bir tablo yada index oluşturduğumuzda bir segmenti alır.Bir segmentin extentleri tamamen dolduğu zaman oracle bu segment için yeni bir alanı ayarlar.Dört farklı segment çeşitlerinden bahsedilebilir.
     *Data Segment
     *Index Segment
     *Temporary Segment
     *Rollback Segment
Data Segment;
Bir tablo oluşturur oluşturmaz daha veri girilmeden alanı ayıran yapıdır.Dolduğunda otomatik olarak extentler bu data segment için ayrılırlar.
Index Segment;
Her bir index'in verisi için oluşturulur.
Temporary Segment;
Bir SQL çalıştığında gerek duyulursa oracle tarafından kullanılır.İşlem bittiğinde bu alan sistemin kullanımı için serbest bırakılır.
Rolback Segment;
Rollback işlemlerinde kullanılır.
4-)Tablespace;
Oracle veritabanında kullanılan en üst seviye mantıksal gruplamadır.Bir tablespace genelde birbirleriyle ilgili mantıksal yapıları bir arada toplamak için kullanılır.Her bir veritabanı bir yada daha fazla tablespace'den oluşur.Burada verileri tutmak için herbir tablespace için bir yada daha fazla datafile oluşturulur.Her oracle veritabanında kullanıcının istegi dışında kurulum esnasında SYSTEM ve SYSAUX adlarında iki tablespace oluşturulur.Bunlar aslında "smallfile tablespace " olarak adlandırılan küçük ölçekli alanlardır.Bunun dışında uyğulamaya göre daha büyük ölçekli "bigfile tablespace "oluşturulabilir.Tablespace online olarak normal çalışır haldedir.Tablespace offline duruma alınınca(offline backup almak için) tablespace'e referans veren objelere işlem için izin verilmez.

İyi Okurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder