2018/05/03

Big Data Nedir?Büyük Veri’ye Giriş


Teknolojinin ilerlemesi ile beraber günümüzde bilginin gücü ön plana çıkmaya ve her şey den üstün olmaya başladı. Buda anlamlı ve anlamsız verilerin ortaya çıkmasına yol açtı. Bu kadar hızla çoğalan veriyi de yönetmek ve anlamlandıra bilmek için Big Data olarak isim verdiğimiz teknoloji ortaya çıktı.
Büyük veri aslında gündelik hayatımızda ister-istemez bizim de katkıda bulunduğumuz ve verinin artmasına yardımcı olduğumuz bir olay. Nasıl mı yardımcı oluruz?  Her gün kullandığımız sosyal medya hesaplarımız, internet gezintilerimiz ve bunların arkasında bıraktığımız izlerin bir araya gelmesiyle oluşan büyük veriler. Bu  verilerin saklanılması ,analiz edilmesi(anlamlı hale getirilmesi)  ve yönetilmesi için karşımıza çıkan bir problemin çözümü olarak da adlandıra biliriz.


Big Data bileşenleri dediğimiz kimilerine göre 3V kimilerine göre 5V(valume , velocity ,variety ,veracity ,Value) olarak adlandırılan konudan bahsedelim;


Valume(Hacim) :  Verinin boyutu olarak adlandırabiliriz. Gün geçtikçe daha da büyüyen veri. Bunların boyutlarını da gigabayt ,terabayt vb ölçü birimleri ile ifade edilir.
 Velocity(Hız) : Artan veri miktarı ile birlikte bu artışın hızı da çok önemli hale geldi.  Veriler artık çok değişken ve çok hızlı üretilebilmektedir.
Variety (Çeşitlilik) :  Veri kaynaklarının farklılığından kaynaklanmaktadır. Anlamlı ve anlamsız veri olarak çeşitlilik gösterir.  Unstructured (Yapılandırılmamış,anlamsız) ve Structured (Yapılandırılmış,anlamlı) olarak da adlandırılır. Günümüzde verilerin büyük bölümü anlamsız verilerdir. Yani belli bir düzen içerisinde olmayan veriler.Örnegin ; Tweet ,mesaj ,video , fotograf vb.
Veracity (Geçerlilik) : Büyük verinin doğruluğunu kontrol eden mekanizmadır. Doğru olmayan veriler kuruluşların aldıkları kararları etkileyecek ve buda şirketlere zarar verecektir.Şirketlerin verilerin doğru olduğundan emin olmalıdır.
Value (Değer) : Veri’yi çeşitli işlemlerden geçirerek anlamlı hale getirilmesidir. Big data da birçok veri anlamsızdır, biz bu verileri anlamlı hale getirerek değer elde ederiz. Anlamlı verilerin oluşması sonucunda kuruluşların karar verme aşamasına değer katar. Bu da verinin(paradan bile) aslında ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar.
Bundan sonraki yazılarımda sizlerle Big Data teknolojileri hakkında daha çok ayrıntı örnekler paylaşmaya çalışacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder